lauantai 10. lokakuuta 2009

Tarvikkeita kaukaa ja vähän lähempää...


Siskoni teki reissun Lontooseen ja toi minulle muutamia tuliaisia. Kovin pitkää listaa en viitsinyt kirjoittaa, kun hän viipyi siellä vain pari päivää. Tällaisia löytyi Jane Asherin liikkeestä:



Nuo helmiäissprayt olivat ihan ykköstoive, sitä kun ei Suomen kamaralta taida löytyä. Hopea- ja kultaspray olivat lopussa... Kirjassa on ihania ohjeita ja ruusumuottia täytyy piakkoin kokeilla. Royal Icing -sekoitusta pääsen luultavasti testaamaan ensi viikolla. Kuvittelin tuon Cake Releasen olevan sellaista kätevää suihkutettavaa, mutta ei se ollutkaan... Ehdin kuitenkin jo sitä kokeilla ja hyvin toimi. Kiitos Isosiskolle!

Erityiskiitos Jane Asher-vinkistä lähtee Hannalle Hannan keittiöön!!! Laitan sinulle piakkoin sähköpostia, olet ansainnut pikku kiitoslahjan...

Siskon mies poikkesi Torniosta työkeikalta Haaparantaan ihan varta vasten ostamaan minulle leivontatarvikkeita. Siellä hän sitten Ica Maxissa etsi vaahtokarkkitahnaa ja marsipaaneja! Kyllä on kiltti mies, kiitos!



Vaahtokarkkitahnaa hän toi minulle kolme purkkia, lisäksi valmiiksikaulittuja marsipaanilevyjä, marsipaanipötköjä ja mantelimassaa. Yhden vaaleanpunaisen marsipaanin käytin jo Selman 1-vuotiskakkuun, vihreää levyä olisi tarkoitus kokeilla ensi viikonloppuna.

Kävimme pari viikkoa sitten tätini luona Helsingissä ja Ikeasta tarttui mukaan (muun muassa) tällaisia:



Muovisia kakkualustoja, lasinen kolmikerrosvati, pyörivä tarjotin (helpottaa esim. pursottelua!) ja suloinen muottisarja.

Lisäänpä tähän vielä kuvan tädilleni viemästämme Marianne-kakusta. Eihän kukaan huomaa, että valkosuklaan spritsailussa tuli pikkuisen kiire...Aika noloa

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Banoffee kansainväliseen keittokirjaan


Aaaaaargh!!! Raivostuttavaa, postasin tämän kirjoituksen tänne jo kerran, mutta se katosi jonnekin bittiavaruuteen...... Ensin latasin kuvia noin kaksi(!) tuntia, kun vuodatus kävi vähän(!) hitaalla, sitten kirjoittelin ohjeita vielä tunnin samalla, kun autoin lapsia iltatoimissa ja kaiken tämän päälle koko kirjoitus ei edes lopulta päätynyt tänne, eli vielä kerran: #"%?#&%#!!!! (huh, helpotti...)



*********



Lapseni käyvät englanninkielistä, kansainvälistä päiväkotia ja eskaria, jossa kerättiin reseptejä eri maista kansainväliseen keittokirjaan. Cookbookin myynnistä saatavilla tuloilla on tarkoitus ostaa lapsille uusia kirjoja! Minäkin osallistuin muutamalla reseptillä.

Ensimmäisenä englantilainen Banoffee Pie



Ohje on alunperin Ullalta, täältä, mutta tässä muokkaamani ohje, jossa toffee valmistetaan mikrossa. Nopeaa, helppoa ja herkullista!

Pohja:


  • 300 g suklaa Digestive keksejä

  • 100 g voita

Täyte:


  • 1 prk (n.400 g) kondensoitua maitoa eli maitotiivistettä

  • 2 banaania

  • 2 dl vispikermaa

  • 2 tl vaniljasokeria

  • koristeluun kaakaojauhetta tai suklaata


  1. Murustele keksit ja sekoita ne huolellisesti sulatetun voin kanssa.

  2. Peitä noin 18 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele keksi-voiseos pohjalle ja hieman reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat toffeen.

  3. Kaada kondensoitu maito mikronkestävään kulhoon. Lämmitä sitä noin 30 sekunnin pätkissä välillä sekoitellen, jotta se ei kiehu yli. Maito muuttuu toffeeksi 5-10 minuutin keittämisen jälkeen.

  4. Levitä toffee tasaisesti pohjan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

  5. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.

  6. Pilko yksi banaani ja asettele se toffeen päälle. Peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani päälle.

  7. Koristele kaakaojauheella tai suklaalla ja herkuttele!

New York Cheese Cake -juustokakku (Tästä en laita ohjetta, koska lopputulos ei ollut paras mahdollinen, kuvakin on ihan surkea...)



Ruokareseptit eivät varsinaisesti kuulu tähän blogiin, mutta toki voin ne tänne lisätä, jos joku niin haluaa.  Seuraavista siis pelkät kuvat.

Espanjalaiset täytetyt paprikat



Kreikkalaiset täytetyt kesäkurpitsat



Suomalainen poronkäristys muusilla

lauantai 3. lokakuuta 2009

5000 lähestyy...ARVONNAN PAIKKA!!!


Arvonta-aika on päättynyt!!! Kiitos kaikille osallistujille, voittaja arvotaan huomenissa (19.10)...

Huomasin juuri, että 5000 kävijän raja lähestyy jo hurjaa vauhtia! Tämä on minulle niin yllättävä saavutus, että nyt täytyy piristää ihania lukijoitani arvonnalla.


Aloittaessani blogin pidon, kuvittelin sen luovan paineita leipoa vain blogin vuoksi, mutta olen huomannut, että asia onkin aivan päin vastoin. Sitä tulee niin paljon leivottua ja kokattua jo ihan omalle perheellekin jälkkäreitä ja iltapaloja yms, että kaikkea ei millään ehdi tänne laittaa! (Kuvassa kesällä tehdyt cake popsit, joita kokeilin jämäkakunpaloista, nami!)

On ollut aivan ihanaa lukea muiden kommentteja, kiitos niistä kaikille!!! Minulla on aika pieni suku , joten arvonnan myötä ehkä myös paremmin selviää, ketkä tuota kävijämäärää ovat kasvattaneet...

Lähettämällä kommentin tähän kirjoitukseen, olet arvonnassa mukana! Arvonta-aikaa sunnuntaihin 18.10. saakka, voittajalle luvassa jotakin leivontaan (tietysti!) liittyvää...

keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Suklainen kukkaruukku ;)




Tällä kakulla lähden vielä mukaan Kakkukimaran suklaiseen kilpailuun!

Ajatus kukkaruukkukakusta on ollut jo pitkään mielessä, mutta ei ole ollut sopivaa tilaisuutta. Ehdin onneksi vielä viime hetkillä toteuttaa tämän, kun kerran sopiva kilpailu oli käynnissä. Jos aikaa olisi ollut enemmän, lopputulos olisi ehkä ollut vielä "tyylikkäämpi"...

Suklaa-kukkaruukkukakku (yritäpä sanoa tämä nopeasti )

Pohja: (tällä ohjeella teen mokkapalojen pohjan, taivaallista!)


  • 5 dl sokeria

  • 5 dl jauhoja

  • 2 tl vanilliinisokeria

  • 1 1/2 tl soodaa


  • 200 g margariinia

  • 2 1/2 dl vettä

  • 3-4 rkl kaakaojauhetta


  • 1 dl nestettä (maitoa, kahvia, piimää, jogurttia... Itse laitan puolet kahvia, puolet maitoa)

  • 2 kananmunaa

Kiehauta margariini, vesi ja kaakaojauhe. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten kaakaoseos. Kaada joukkoon neste ja anna jäähtyä hetki. Sekoita vielä joukkoon kanamunat ja levitä taikina uunipellille. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Täyte:


  • valkosuklaamousse, jonka seassa rouhittua tummaa suklaata

Mittaa jäähtyneestä kakkupohjasta 3 samankokoisia neliötä (voit tehdä muotin esim. leivinpaperista) ja leikkaa ne irti. Aseta yksi neliö pohjaksi ja levitä päälle 1/3 täytteestä. Tee toinen samanlainen kerros. Aseta päälle kolmas kakkuneliö ja kuorruta koko kakku (myös sivut) lopulla täytteellä.

Kuorrutus:


  • 250 g tummaa (leivonta)suklaata (Huom! Jätä suklaata vähän "liimaksi".)

Sulata suklaa ja levitä se sitten tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Anna kovettua kylmässä. Leikkaa kovettuneesta suklaasta pohjan kokoisia neliöitä samaa muottia apuna käyttäen, mutta lisää reunoihin noin 1/2 cm. Irrota sivut varovasti leivinpaperista ja aseta ne kakun sivuille "ruukuksi". Tarvittaessa liimaa sivut toisiinsa sulalla suklaalla.

Multa: tummasuklaakuorrutteisia riisipalloja

Kukat: valkosuklaata, varsina smurffi-valkosuklaatikkuja, lehdet tummaa suklaata




Kukkiahan olisi voinut laittaa enemmänkin ja erivärisiä, mutta hain tähän sellaista pelkistettyä, mustavalkoista tunnelmaa. Ehkä ensi kerralla...

Tämä oli erittäin suklaista!

tiistai 22. syyskuuta 2009

Selman 1-vuotiskakku




Ihanan Selma-tyttösen ensimmäistä syntymäpäivää juhlittiin viime viikonloppuna. Selman isoveljelle, Vilholle, sain myös tehdä synttärikakkuja viime kuussa (tämä ja tämä). Koristelun suhteen sain aikalailla vapaat kädet; marsipaanikuorrutuksesta ja vaaleanpunaisesta väristä sovimme yhdessä äidin kanssa. Kakun sisälle toivottiin  toiseen väliin vadelmia ja toiseen mangoa ja banaania.

Kakkuun tuli kuuden muna vaalea pohja, kostutukseen käytin vadelmalimsaa.

Vadelmatäyte:


  • vadelmia (pari-kolme dl)

  • 1 prk Flora vanillaa

  • 1 prk vaniljatuorejuustoa

  • 2 liivatetta

Mangotäyte:


  • 1 prk Flora vispiä

  • 1 prk vaniljarahkaa

  • 1 prk Semperin mangososetta

  • 2 liivatetta


  • kuutioitua säilykemangoa

  • banaaniviipaleita (+sitruunamehua tummumisen estämiseksi)

Tässä näkyvät täytteet kakun kokoamisvaiheessa.



Pursotukset ovat Flora vispin ja maitorahkan sekoitusta mansikkatomusokerilla makeutettuna. Voimakkaamman värin saamiseksi lisäsin vielä tipan punaista pastaväriä. Olen ihaillut lehtityllalla tehtyjä kauniita reunapursotuksia, mutta itselläni on vain pieni lehtitylla, joten jälki ei ole kovinkaan näyttävää... Siksi lisäsin alareunaa kiertämään sokerimassanauhan ja -rusetin.



Kakun päällinen on roosaa marsipaania, kaikki koristeet sokerimassaa. Mielestäni vaaleanpunainen ja hopea sopivat ihanasti yhteen, niitä värejä sitten käytin. Hopean väriset kukat ja lehdet on suihkittu hopealla kimallesuihkeella. Mistä sainkaan päähäni taas kokeilla tuota kimmallegeeliä tuohon päälle ja siihenhän ne levisivät... Jokohan sitä vihdoin alkaisi oppia!



Koristeita vielä vähän lähempää... (Voiko enää epäaidomman näköisiä ruusuja ollakaan!)





Pääsin itsekin kakkua maistelemaan ja oli mukavan raikas, eikä ollenkaan liian makea (paitsi marsipaani ). Toivottavasti kakku oli mieluinen!

Onnea vielä suloiselle Selmalle!!

tiistai 15. syyskuuta 2009

"Pyttipannukakku"




Kakun nimi tulee siitä, että tämä on seurausta jääkaapin siivous/tyhjennysoperaatiolle. Martan synttärikakusta jäi hieman vispattuja kermoja yli, joten ne täytyi käyttää ennen pilaantumista. Kahden munan kakkupohjan välistä löytyy mansikkatomusokerilla makeutettua flora vispi-rahkasekoitusta sekä runsaasti kuutioitua säilykemangoa. Kakun pinnan sivelin kevyesti lemon curdilla ja kostutukseen käytin mangon sokerilientä. "Pursotukset" myös flora vispin ja rahkan sekoitusta ja päällä kaupan kinuskikastiketta (Rainbow). Lemon curdia kokeilin nyt kakkuun ensimmäistä kertaa ja sivelinkin sitä hyvin ohuelti. Maku tuli silti mukavasti esiin ja sopi yllättävän hyvin mangon ja kinuskin kanssa. Laitan kyllä toistekin! Koristeiksi lätkäisin viimeiset mansikankukat ja hieman nomparelleja. Tällaiseksi pika/jämäkakuksi tämä maistui kovin makoisalta koko perheen suussa!