torstai 11. kesäkuuta 2009

Vaahtokarkkikreemi


Olen jo pitkään halunnut kokeilla Mansikkamäessä näkemääni vaahtokarkkikreemiä, mutta en ole löytänyt mistään siihen tarvittavaa marsmallow fluffia, eli vaahtokarkkilevitettä. Löysin sitten reseptin "homemade marshmallow fluff", joten tein sitä itse.

Kuvassa kotitekoinen marshmallow fluff.













MARSHMALLOW FLUFF


  • 3 valkuaista

  • 2 kuppia vaaleata maissisiirappia (käytin tavallista vaaleaa siirappia)

  • 1/2 tl suolaa

  • 2 kuppia tomusokeria

  • 1 rkl vanilja-aromia


  1. Vatkaa valkuaiset, siirappi ja suola paksuksi vaahdoksi (noin 10 min).

  2. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi matalalla teholla.

  3. Sekoita joukkoon vanilja.

  4. Voit tehdä mansikka fluffia korvaamalla vaniljan mansikka-aromilla ja lisäämällä pari tippaa punaista väriä. (Luulisin, että korvaamalla osan tomusokerista mansikkatomusokerilla ajaa saman asian..)

  5. Seos on nyt valmista käytettäväksi tai säilytykseen.

  6. Valmis fluff säilyy jääkaapissa noin viikon ja sen voi myös pakastaa. Sekoita hyvin ennen käyttöä.

Todella makeaahan tuosta tuli, mutta kun siitä teki kreemin, lopputulos oli mielestäni aika mukavan makuinen. Tavallinen voikreemi on niin "voin" makuista, että vaahtokarkkilevite antoi sille uuden säväyksen. Suosittelen tavallisen kreemin tilalle!

Tässä vielä tuo Ebeltä kopsattu resepti:

Vaahtokarkkikreemi

225 g margariinia tai voita
2,5 dl tomusokeria
ripaus suolaa
1 purkki vaahtokarkkilevitettä (Marshmallow Fluff)
1 tl vanilja-aromia

1. Vatkaa voi tai margariini vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen tomusokeri ja suola. Sekoita hyvin.
2. Lisää vaahtokarkkilevite sekä vanilja-aromi massaan ja vatkaa kreemi tasaiseksi.
3. Voit käyttää kreemin heti tai säilyttää sitä peitettynä jääkaapissa. Kreemi säilyy noin viikon. Ota kreemi huoneenlämpöön ja sekoita ennen käyttöä.

Itse siis käytin tähän tuota itse tekemääni fluffia. Koska en tiedä paljonko yhdessä purkissa on, laitoin vähän oman maun mukaan. Aloitin noin 2,5 desistä, mutta lisäsin sitten maistelemalla. Luulisin, että sitä tuli loppujen lopuksi laitettua reilu 3 dl.

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Raparperi-valkosuklaakakku




Tämän kakun ohjeen näin Katrin Sitruunamarenki-blogissa, ja se näytti niin kauniilta ja herkulliselta, että pakko oli kokeilla. Muutoksena Katrin kakkuun lisäsin vuokaan mansikoita leikkuupinta vuoan reunoja vasten ennen täytteen lisäämistä, mielestäni näyttää myös kauniilta, ja mansikka ja raparperi sopivat ihanasti yhteen. Raparperia olisi saanut olla enemmänkin, valkosuklaa on niin makeaa. Ensi kerralla saatan myös kokeilla jonkin muun happaman maun yhdistämistä, esim. viinimarjoja tuohon täytteeseen.

Aivan ihanaa kakkua, tätä teen varmasti toistekin!

sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Kiitoskakkuja opettajille


Kun kevätlukukausi loppui, lapset halusivat muistaa päiväkotiryhmänsä opettajia. Päätimme (siis minä päätin), että leivomme jokaiselle yhdessä kakun. Lasten kanssa leipominen on sitten mukavaa! Olin pyytänyt lapsia etukäteen kysymään kunkin opettajan lempivärin, ja koristelimme kakut niiden mukaan.

Kakut tehtiin ihan peruskuivakakkuohjeella, johon tosin lisäsin purkillisen hedelmäsosetta. (Mielestäni vauvojen hedelmä- ja marjasoseet tuovat mukavaa pehmeyttä ja mehevyyttä kakkuihin ja muffinsseihin.)

Lempiväreinä vaaleansininen ja -vihreä:



...oranssi:



...ja vielä vaaleanpunainen:



Koko päiväkodin henkilökunnalle pyöräytin vielä täytekakun:



Kahdeksan munan vaalea kakkupohja, kostutuksena Sprite, välissä diplomaattikreemi, mansikkasose ja mangokuutioita. Päällä sokerimassalevy kuvioituna kakkupaperin koristereunan ja kaulimen avulla, pursotukset Flora vispiä. Pursotukset meni taas niin päin pusikkoa, että yritin kimallegeelillä ja koristehileillä hieman peitellä niitä... Ruusut on tehty valkosuklaasta silikonimuotilla. Ajattelin vielä pursottaa keskelle jonkin tekstin, mutta päätin olla ottamatta riskiä..=)

Kiitos vielä kaikille lasteni hyvästä hoidosta ja opetuksesta, aurinkoista kesää!

Yhteissynttärit




Toukokuussa juhlimme minun ja mieheni synttäreitä molempien täyttäessä pyöreitä vuosia. (Eikun siis minähän täytin vasta 25...) Minä rakastan suklaata, kimalletta ja tyttömäisiä värejä, mieheni taas pitää kovasti delfiineistä, joten tarjoilut leivoin siltä pohjalta.

Kuningattaren kakku... (Täytteet paistaa ikävästi kuvissa läpi, mielestäni livenä niitä ei näkynyt.)



Kakkupohjat tein samalla ohjeella kuin tämän, alimmaisen paistoin 26 cm vuoassa ja päällimmäisen 20 cm vuoassa. Kostutus vaniljamaidolla, välissä suklaatryffelitäytettä sekä vaniljatuorejuusto-kermavaahtotäytettä. Kukat ja kruunu vaalean violettia sokerimassaa, lisäksi hopeisia suklaarakeita sekä violettia Princess Lillifee kimallegeeliä.

Lisäksi tein vielä yhden kakun 24 cm vuoassa.



Delfiinikakku (idean sain täältä, Ebeltä jälleen)



Kaksi tavallista vaaleaa kakkua päällekkäin (26 cm ja 20 cm). Kostutuksena spriteä, välissä mangopassionmoussea mangokuutioiden kera sekä diplomaattikermaa ja mansikkasosetta. Päällä sinisellä elintarvikevärillä sävytettyä kermavaahtoa, delfiinit, kalat ja kasvit sokerimassaa, lisäksi sinistä glitteriä ja kristallipulveria. Todella raikkaan makuista kakkua!

Näitä tein kaksi suunnilleen samanlaista.



Kakkujen lisäksi tein leivoksia.



Britatortun ohjeella paistettu kaksi uunipellillistä, joista otettu pyöreällä muotilla paloja. Kahden palan väliin laitoin mansikkamarmeladia sekä mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahtoa. Päällä kiehkura samasta kermasta sekä suklaaperhosia ja sokerimassakukkia. Ohjeesta tuli yli 30 leivosta. Suussasulavia!

Näitäkin oli pari tarjottimellista.



Tarjolla oli myös teemaan sopivia keksejä...



...sekä pieniä keksisuklaapalloja.

lauantai 6. kesäkuuta 2009

Vappumunkkeja


Lasten kanssa tehtiin vappuna siman kaveriksi munkkeja. Täytimme valmiit munkit mansikkamarmeladilla, nam!



Lapset olivat vastuussa sokeroinnista, eikä sokeria säästelty..!



Teen munkit aina (eli kerran vuodessa, vappuna) tällä samalla ohjeella, joka on Valion "Lämpimäisiä"-kirjasta:

Rahkamunkit

25 kpl

1 prk (250 g) maitorahkaa

1 1/2 dl vettä

50 g hiivaa

1 tl suolaa

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

8 dl vehnäjauhoja

50 g voita

Kypsennykseen ruokaöljyä tai kookosrasvaa

Pinnalle sokeria

(Täytteeksi hilloa tai marmeladia)



Lämmitä rahka ja vesi kädenlämpöisiksi. Liuota hiiva joukkoon ja lisää mausteet. Lisää muna ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää lopuksi pehmeä voi. Kohota taikina. Leivo se pieniksi pulliksi ja kohota pullat hyvin. Kuumenna rasva padassa. Paista munkit muutama kerrallaan. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpiminä.

Täytä halutessasi munkkityllalla, voit myös sokeroinnin sijaan kuorruttaa munkit esim. tomusokerikuorrutteella, suklaalla tai kinuskilla.

Sammakot mutalammikossa


Paras ystäväni täytti pyöreitä vuosia ja siskoni ja minä yllätimme hänet tyttöjen illalla. Kokkasimme yhdessä terveellistä kasvisruokaa, minkä jälkeen siirryimme vähemmän terveellisiin herkkuihin..Hymy Koska ystäväni on vähintään yhtä suuri suklaan ystävä kuin minäkin, tein hänelle tietysti suklaakakun. Koristeiksi halusin hänen lempparijuttujaan, eli sammakoita (juuri hänen pojalleen tein sen aiemman sammakkokakun täällä), auringonkukkia sekä Fami-paloja. Toivottavasti kakku todella kelpasi, ainakin sankari itse sanoi, ettei ole ehkä koskaan syönyt yhtä hyvää suklaakakkua!



Kukat ja lehdet ovat sokerimassaa, päälle töpöttelin helmiäiskristallipulveria.



Sammakot löysin Tampereen Tallipihan suklaapuodista. Olivat minttu-valkosuklaasammakoita. Värjäsin niitä hiukan "oikeamman" värisiksi, sammakot kun eivät taida olla mintunvihreitä... Maultaan olivat ehkä liian minttuisia, mutta tekivät tehtävänsä koristeina.



Pohjan paistoin 20 cm irtopohjavuoassa. Ohjeen kopioin Ebeltä (täältä). Mielestäni pohjasta tuli erittäin muhkea ja tiivis, erinomaisen helppo leikata osiin. Kuorrutuksen ohje on samasta osoitteesta. Kostutukseen käytin maitoa, jossa oli hippunen vanilliinisokeria.

Kahteen väliin laitoin suklaatryffelitäytteen ja yhteen BlåBandin valkosuklaa-nougatmoussea.



Suklaatryffelitäyte

(Kirjasta "Maittavat suklaaherkut", jossa täytettä käytettiin kylläkin kuorrutteena pohjan päällä, mutta toimii mielestäni hyvin täytteenä)

350 g tummaa suklaata

100 g voita

3 dl kuohukermaa

75 g pikkuleivänmuruja

Murra suklaa kattilaan voin ja kerman kanssa ja sulata jatkuvasti sekoittaen. Anna jäähtyä ja nosta 30 minuutiksi jääkaappiin. Vatkaa hyvin puulusikalla ja nosta uudelleen 30 minuutiksi jääkaappiin. Vatkaa jälleen, lisää pikkuleivänmurut ja sekoita hyvin. Levitä kakun väleihin ja nosta 3 tunniksi jääkaappiin.

Ensimmäiset sokerimassatyöni...


Haluaisin kovasti muotoilla hahmoja ym. koristeita sokerimassasta, mutta se tuntuu aika vaikealta vielä. Massa on niin pehmeää, että koristeet tuntuvat lässähtävän aina. Harjoitusta, harjoitusta..! (Kuvat jälleen TOSI huonoja, kamera ei taida olla paras mahdollinen...)

Ensimmäinen tekeleeni: lasten toivomuksesta Pingu.



Siskon pojan viettäessä ensimmäistä nimipäiväänsä, tein hänelle "pääsiäispupun" ja porkkanan, jotka menivät siskoni tekemän porkkanakakun päälle.